Friss topikok

Amig távol voltam....

2011.01.01. 06:51 KennyOMG

Detoxikált jóreggelt mindenkinek! Mielőtt még a levesbe csapnánk, a potom 8 hónapos „szabadságom” alatt sem állt meg a világ. Néhány, nagyrészt a korábbi posztokat érintő frissítés:

-         A kerozinpótdíjat egyre több társaság határozza meg vissza nem téríthetőként a tarifaszabályzataiban. Ennek a legalitása minimum kérdéses, hiszen a kerozinpótdíj lényege pontosan az, hogy nem képezi a jegy részét, éppen ezért (szerintem) a viteldíjra vonatkozó „vissza nem téríthető” kitétel nem is vonatkozhat rá. Talán egyszer majd valaki kipróbálja bíróságon is a témát, addig is legyünk figyelmesek vásárlásnál, ha „olcsó visszaváltható” jegyre vágyunk, és nyomtassuk ki vásárlás előtt a jegyünkre akkor érvényes tarifaszabályzatot (vásárlás után nem biztos, hogy elérhető). Jelenleg érintett társaságok: LX, OS, LH (illetve egyéb leánykái), TK, AY, BA. 

-         Az American Airlines kiszedette járatait a keresők nagyobbik részéből (Expedia, Orbitz, Travelocity). Vicces módon (többek közt) a Vayamában továbbra is bent van az összes tarifájuk, de lehet, hogy ez utolsó bástya is már csak idő kérdése. Két eset lehetséges, vagy berágtak valamire borzasztóan, vagy csak a járulékos bevételeiket (hotel, autóbérlés, biztosítás, stb) szeretnék növelni azzal, ha ezeket a szolgáltatásokat az utasok tőlük, és nem holmi „élősködő” cégtől vennék meg. A kísérlet kimenetele szintén kétesélyes: ha nem követi példájukat huzamosabb ideig senki sem, akkor valószínűleg többet fognak bukni azzal, ha nem szerepelnek a legnépszerűbb keresők találatai között – azonban ha két-három társaság is „begubózik”, akkor csúnya és semennyire sem transzparens világ köszönthet ránk, utazókra.

Ohh, a Delta is kivonult a CheapoAir.com-ról és az OneTravel.com-ról. Hümmm…

-         A Google végül tényleg megvette az ITA Software-t. Azóta persze egyes iparági szereplők alá is gyújtottak a fazéknak, és napi szinten szórják a dinamitot a levesbe. A kifogások általában az ITA hatalmas piaci részesedésére, a QPX-re épülő rivális megoldásokra, valamint arra összpontosítanak, hogy ha most még kötik is a Google kezét a jelenlegi szerződések az üzleti vetélytársaival, azok kifutása után a megújításukra nincs semmi garancia.

Néhány kósza számot is érdemes ide bedobálni: az online utazási ipar évi 80 milliárd amerikai dollárnak megfelelő méretű; az utazási célú hirdetések a maguk másfél milliárd dollárjával az online hirdetési piac 6%-át teszik ki; a Google a keresések 72%-át és a keresésekre épülő hirdetések 77%-át uralja (ami a legfőbb online hirdetési bevételforrás, ez a szám Európában 95% körülire is felszökik néhány országban); ami talán a legfontosabb, a légitársaságok direkt kereséseinek 65%-át, a metakeresések (pl Orbitz, Expedia, stb) 80%-át az ITA termékeivel végzik. Ha ehhez még hozzászámítjuk, hogy a bármilyen utazással kapcsolatos keresések 30%-a a Google-el kezdődik (pl. „Budapest London repülőjegy”), akkor könnyen érthetővé válik a konkurensek aggodalma.

-         Menet közben egyesült a United és a Continental, valamint a British és az Iberia. Mindketten súlyosan elbaszarintott dolgokat a rendszerek hangolásánál; éljenek soká a céges fúziók!

-         Végül, részint az előzőekből következően, az elmúl másfél hónapban szokatlan „jóárasított” dömping hömpölygött végig a repülőjegy világon, közülük kettőből (háromból) mi is profitálhattunk: először a United felejtette ki a kerozint a jegyeiből, majd az Iberia tette meg nekünk ugyanezt a szívességet. Ha ehhez még hozzávesszük az Expedia kanadai ágának a nagyvonalúságát, akkor elmondható, hogy sok éve nem látott remekbeszabott karácsonyi szezonunk volt. :]]]

Szólj hozzá!

Címkék: matrix duma

A bejegyzés trackback címe:

https://etkt.blog.hu/api/trackback/id/tr492551508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása