Friss topikok

Minden Expedia verzió ugyanúgy működik, ugye?

2011.02.21. 05:16 KennyOMG

Az előző bejegyzésben említett „nem minden kereső teremetetett ugyanolyannak” kitétel, akármilyen meglepőnek tűnhet is ez, házon belül is megáll. Az ember azt gondolná, pl. az Expedia különböző piacokon levő keresői ugyanazt, de legalábbis nagymértékben hasonló keresőmotort használnak, de ez közel sincs így.

Múlt héten a Delta kezdett keményen „akciózni”: megszüntették az YQ pótdíjat, helyette az amerikai indulású USA-Európai jegyeikhez Q pótdíjat használnak, ami a jegy (alap-/) vételárában kerül felszámolásra. A kettő közti különbségről már volt szó, itt inkább foglalkozzunk azzal, hogy a Deltának nem sikerült teljesen zökkenőmentesen az átállás: egy jó fél napig már és még nem számolták fel egyik pótdíjat sem, így az amerikaiak a tényleg hihetelenszámba menő 152 dolláros ártól indulva tudtak USA-Európa retúrjegyeket venni.

JFK-CPH 152 usd. Az Expedia.com, a Travelocity és az Orbitz gond nélkül meg is találták, a Vayama azonban valamiért nem volt ere képes. Persze hasonlóra már sok példát láthattunk, ezért inkább azt nézzük, hogy vették az akadályokat az Expedia különböző országokban használt verziói.

A legjobb árat a francia Expedia dobta, ami duplán dicséretes, hiszen ők ugye nem számolnak fel jegykiállítási díjat. Az ár már közel sem ilyen boldogító, hiszen 222 euró az igencsak messze van a 152 dollártól, több mint duplája. A Matrixon egy gyors keresés azonban ugyanezt az árat adta, amint az eladási várost átírtam Párizsra. A jegy lebontásakor derült ki, hogy az akciós, 34 dolláros TLSL91 tarifa helyett visszafelé csak UKXNR6 jegyet talált, ami potom 182,5 dollárba került volna. Fájdalmas, bár mint említettem, ez volt az észak-amerikai változaton kívül a legjobb ár.

Itt kell megjegyezni azt az örömteli tényt is, hogy az általam nézett 3 magyar kereső (Vista, repjegy.hu, Pelikán) közül mindhárom megtalálta ugyanezt az árat, párezer forintos eltérésekkel, ami a foglalási díjaikból adódhatott.

A további európai keresők elég vegyes képet mutattak, a németek szerint a legolcsóbb verzió ugyanazokkal a járatokkal, mint amire az amerikai 152 dollárt mond, és tessék kapaszkodni, 494 euró. Ez valahogy úgy jön ki, ha a francia verzió drágább jegyéhez hozzászámoljuk a lemaradt 360 dollárnyi kerozint - hurrá, duplán bukunk! Az angol verzió szerint a legolcsóbb megoldás a Lufthansa/SAS kombó 380 fontért, ők a Deltáért 420 egységet szerettek volna elkérni, ez megegyezik a németek ajánlatával. Az Új-Zélandi Expedia 688 kiwi dollárért ajánlgatott egy Continental/United kombinációt, ami továbbkattogás után 954 dollárig kúszott fel; a Deltás jegy 954-ről esett le 887-re, ami újfent ugyanaz, mint a német ajánlat. Az egyéb verziók a már említett ajánlatokat adták, esetleg pepitában.

Jelenleg mindenki jól áraz 511 dollárra, illetve 378 euróra. Miért volt ennyire eltérőek az európai honlapok ajánlatai? A használt algoritmusok pontos ismeretének hiányában csak tippelni lehet. Egyrészt a az Expedia európai verziói másképp számolják az üzemanyagfelárat, másrészt (főleg a német verzió) tapasztalati úton lassabbnak tűnik a tarifák frissítésével kapcsolatban. Ez főleg akkor lehet hasznos, ha más honlapok már nem foglalnak egy „akciós” jegyet, ilyenkor a lassabb tanulókat még esetleg meg lehet regulázni némi kedvezmény reményében.

És csak ismételni tudom magam: ne egy keresőt használjunk.

2 komment

Címkék: kereső ár gyakorlat

A bejegyzés trackback címe:

https://etkt.blog.hu/api/trackback/id/tr562676006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balage28 2011.02.21. 21:53:53

Van olyan kereső ill. "foglaló" oldal, ahol konkrét járatszámokra/tarifákra lehet foglalni ?
(találok valamit a mátrixban, de nem hozza alapból egyik "szokásos" kereső sem)

balage28 2011.02.27. 12:53:51

Szállás tekintetében sem egyformák.
Pl. az expedia.ca ad egy 50 dolláros heli kupont a vegasi szobákhoz, a .com pedig nem.
süti beállítások módosítása