Friss topikok

Ha hosszú az átszállás: STPC

2011.01.20. 18:30 KennyOMG

Stopover Paid by Carrier, azaz megállás a fuvarozó által fizetve. Jól hangzik, igaz? Nem is reklámozzák a társaságok ész nélkül, már amelyiknél van ilyen lehetőség. Rövidke poszt lesz.

Az STPC egyik fajtája az ún. „involuntary stopover”, azaz amikor nem önszántunkból kell megszakítani az utazásunk, Ilyen lehet például a gép műszaki hibája vagy milliónyi egyéb (nem vis major) ok. Ilyenkor az elhelyezésünkről és ellátásunkról a fuvarozó gondoskodik a saját zsebe terhére. A nem invol STPC átszállások esetén egy éjszakára/napra vonatkozik, és csak bizonyos társaságoknál elérhető, bizonyos feltételek teljesülése esetén.

Az egyik társaság, aki hirdette magáról, hogy nála igénybe lehet venni, a Qatar Airways volt (vagy még mindig?). Náluk bizonyos foglalási osztály feletti tarifákkal, 8 óránál hosszabb átszállás esetén, és csak akkor, ha az utas jogosult helyszíni vízumot kapni Dohában. Ha mindezek teljesültek, akkor a Qatar elfuvarozta a kedves utast a hotelig, ott fizetett neki egy éjszakát, minden étkezéssel, majd visszavitte időben a reptérre. Mindezt ingyen és bérmentve. Jelenleg azonban kicsit bizonytalan a Qatar STPC helyzete, mert a honlapjukon már csak egy régebbi spanyol hirdetésben található meg.

Másik példa gyanánt ott van a Malaysia Airlines, akinek a tarifaszabályzatában egészen konkrétan ez szerepel:

          ONE NIGHT OR DAY USE STPC PERMITTED IN KUL FOR
          PASSENGERS ON TRANSIT EXCEEDING 8 HOURS TO CONNECT
          MH INTERNATIONAL FLIGHT TO INTERNATIONAL FLIGHT.
          PLEASE CALL MH RESERVATIONS TEAM FOR STPC-HOTEL
          BOOKING.

Elég világos, érthető, és (elvileg) a legkedvezményesebb jegyekkel is igénybe vehető. Persze az MH gyakori járatai miatt utasaik egészen elenyésző hányada tud csak élni a szolgáltatással. Ugyanakkor vannak olyan cégek is, akik megszüntették a korábbi szolgáltatásuk, legalábbis látszólag. Ilyen az Etihad, akik a tarifaszabályzatokban külön ki is emelik a dolgot:

          STOPOVERS ARE PERMITTED AT GUEST OWN EXPENSES.

Ez a kitétel még az első osztályú jegyeik szabályzatában is szerepel, ugyanakkor a saját honlapjukon található dokumentum szerint a szolgáltatás továbbra is elérhető. Ember legyen a talpán, aki képes kiigazodni ebben a káoszban.

A cégek nagyobbik része nem hirdeti magáról, hogy egyáltalán létezne náluk hasonló gyakorlat, ez azonban nem zárja ki a lehetőségét. Ha a csatlakozásunk 8 óránál hosszabb, és nem (kedvezményes) turistán utazunk, akkor mindenképpen érdemes érdeklődni a légitársaságunknál, hátha. Kedvezményes turistával a malájokat be lehet támadni, mindenki mást felesleges.

4 komment

Címkék: jótanács átszállás

A bejegyzés trackback címe:

https://etkt.blog.hu/api/trackback/id/tr62600744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balage28 2011.01.20. 22:40:42

Srilankával repültünk delhibe, és ők adtak éjszakát colomboban a tengerparton, jol esett nagyon :)

Az is igaz, hogy nem maguktol, hanem szolnunk kellett a repteren, de utana mar ment flottul a dolog.

balage28 2011.01.20. 22:41:30

Ja, es sima mezei turista jegy volt.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2011.01.20. 23:28:15

Sri Lankan rulez, nagyon korrekt tarsasag. Meg tavaly elhataroztam, hogy ha nem annyival dragabbak, mint a tobbseg, akkor mindenkeppen veluk megyek ujra Azsiaba.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2011.06.03. 10:24:02

Hohoooo, es a Sri Lankan tenyleg jofej brigad!

"If the transit period is more than 8 hours and less than 24 hours and the fare per ticket is more than US$ 160. You will be provided hotel accommodation/transfers by the Airline. However, hotel accommodation will not be provided if the latter flight is chosen instead of the first available connection. This will apply only where there are two or more flights on the same day."
süti beállítások módosítása