Friss topikok

Alapok 2: megtalálni a jegyet

2010.03.12. 05:54 KennyOMG

Repülőjegy vásárlásakor talán az egyik legfontosabb dolog valahogy megtalálni azt a jegyet, amit meg szeretnénk venni. Bár elviekben ez nem ütközik problémákba, a gyakorlat mást mutat.

Kétféle úton indulhatunk el a vásárlás irányába: keresünk valakit, aki lefoglalja nekünk, illetve foglalhatunk magunk is online. Magyarországon – tudtommal – nincs, vagy maximum alig-alig van olyan utazási ügynök, aki túl tudná teljesíteni a cége által használt keresőmotor képességeit, nemhogy esetleg furfangos útvonalakat rakjon össze a repülni vágyónak. Mivel ennél mi többet szeretnénk, ezért inkébb spóroljunk a légitársaságoknak, ne zaklassuk az elő munkaerőt. Ez alól kivételt képezhet, ha az adott cégnél online nem foglalható valami akció, és élő szóban kell intezni az ügyet (tipikusan ilyenek a Turkish Airways, Magyarországról általában egyébként igen kítűnő akciói).

Utazási irodákkal/ügynökökkel általában az a baj, hogy nem ingyen dolgoznak. Az a párezer forintos foglalási díj nem hangzik olyan vészesnek (végül is nem 10 Eurós fapados jegyre rakodik), de egyrészt minden pénz pénz, másrészt vannak olyan cégek, akik szektoronként és utasonként vetik ki, így már két fő egy-egy átszállással is könnyen az ötszámjegyű birodalomba repítheti a pluszköltségeinket. Ellenben ha valaki ismer egy tökös, tényleg tehetséges utazásszervezőt, élete árán is ragaszkodjon az illető jóindulatához, ha olcsón akar utazni! Az ügynökök zsenialisak a hihetetlen ajánlatok kiguberálásában, amit persze általában ők használnak ki, de sose lehet tudni, mikor esik le nekünk is valami.

Online verzióban ugyanezek a lehetőségeink vannak, vagy a légitársaság honlapján vesszük meg a jegyet, vagy egy online utazási iroda felületén keresztül. Előbbi nem számol fel foglalási díjat (khm, helló Malév!), de csak az adott légitársaság/code share-ek járatai között keres. Utóbbiak a foglalásért számolnak fel jutalékot, de nem univerzálisan. Az egyik legnagyobb ilyen társaság, az Exepedia.com pl jutalék nélkül árulja a jegyeit, az Államokban nagy a konkurencia. Magyar ember számára ez amúgy sem jelent hatalmas spórolást, hiszen az ő jutalékuk helyett (rosszabb esetben mellett) a bankunk fog hozzánkvágni egy 4-5%-os devizaváltási díjat, amikor dollárban akarnánk fizetni. Ha valaki Euróban vezet számlát, akkor az Expedia.fr elvileg nem számol fel foglalási díjat és Euróban számláz. Sajnos jutalékmentes, jó magyar forinttal operáló rendszerről még nem hallottam.

Ezek az utazásszervező honlapok egyébként jó dolgok, egyszerre tudnak keresni a rendszerükben lévő összes légitársaság árai között, így – elvileg – a legjobb árat kínáva nekünk. Azért elvileg, mert egyrészt idegesítő gyakorisággal nem tartalmazzák a légitársaságok akciós(web fare)/last minute jegyeit, másrészt mindegyik egy kicsit más alapon keres, ezért amit az egyiken megtalálhatunk, azt a másikon nem biztos. Alapvetően, ha csak egy szimpla jegyet szeretnénk venni A-ból B-be, akkor még mindig a leghatékonyabb megoldásnak szémítanak: keresés után csak ki kell választanunk az ár, utazás ideje/hossza, átszállások száma szerint a nekünk legkedvesebb ajánlatot, megadni adatainkat, fizetni, és már meg is vagyunk.

Ha nem annyira egyszerű a jegy, mint pl Bp-London-Bp, akkor már kicsit problémás lehet a dolog. Egyrészt a magyar repülőjegyfoglaló oldalak egyik fele egyszerűen nem támogatja az egyirányú-körutazás foglalásokat (Aeroviva-Vista, és minden más, ami a Galileo rendszerét használja), másik fele meg, bár talál nekünk utakat, de komoly kihívásokkal küzd ár szempontjából. Másrészt megtalálni azt az oldalt, ami képes pont azt az útvonalat, pont azokat a járatokat lefoglalni, amiket mi szeretnénk, külön kihívás lehet önmagában is. Nem megvetendő szempont az sem, hogy egy Bp-London-Bp jegy is lehet sokkal komplikáltabb, mint azt elsőre gondolnánk...

*megjegyzés: a mindennapi, pláne az európán belüli utazésokhoz szinte bérmelyik kereső használható - nem az volt a célom, hogy lehúzzam a magyar keresőket, amik a hétköznapi esetek 99%-ban ugyanolyan jól működnek. Általánosságban elmondható, hogy amerikai belföldi járatokhoz az amerikai keresők a jobbak, az európai járatoknál általában nem, de ez nem ökölszabály. Ha valakinek nem tetszik az eredmény, amit az egyik kidobott, akkor semmibe nem kerül egy másik keresőben is megnézni - ha azonos járatokra, azonos áron adnak ajánlatot, akkor valószínűleg tényleg az a legjobb ár.

Szólj hozzá!

Címkék: kereső alapok

A bejegyzés trackback címe:

https://etkt.blog.hu/api/trackback/id/tr661855872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása